Årets kurser


Laura Snowden

Laura Snowden

Årets huvudlärare är Lura Snowden från London! Snowden är en otroligt spännande och mångsidig gitarrist med stor pedagogisk erfarenhet. 2016 öppnade hon Uppsala Gitarrfestival med solokonsert och undervisade sedan under festivaldagarna. Förutom att spela solo är hon en flexibel gitarrist som inte backar för att engagera sig i både kammarensembler och folkmusikgrupper. På hennes långa meritlista finner vi, utöver hennes arbete som solist och kompositör, det turnerande folkbandet Tir Eolas och duon Snowden-Sir som bland annat framför kompositioner av Snowden själv.

Laura som kompositör är ett kapitel för sig, för vilket hon fått mycket uppmärksamhet internationellt. Som förstapristagare i internationella kompositionstävlingar skriver hon just nu på musik för lysande VIDA Guitar Quartet (som Gitarr och Luta skrev om 2013) och Park Lane Group.

Hon är lärare vid Yehudi Menuhin School strax söder om London och undervisar flitigt i samband med konserter vid olika internationella gitarrfestivaler runt om i världen.

Läs mer om Laura Snowden på hennes hemsida –>


Anna Kowalska

Anna Kowalska

Anna Kowalska studerade luta för Toyohiko Satoh, Nigel North och Joachim Held vid The Royal Conservatory i Haag, Nederländerna. Hennes repertoar sträcker sig från renässans till högbarock och dessutom musik för romantisk 1800-talsgitarr. Förutom lutspelet har hennes kärlek för musik resulterat i att hon spelar klassisk gitarr, piano och violin. Bredden i hennes musicerande har gjort att hon också har ett stort intresse att nå över gränserna i verk för barockgitarr, luta och andra historiska knäppinstrument. Kowalskass föräldrar har hela tiden stött hennes stora intresse för musik och de var också de första som introducerade olika musikstilar för henne, allt från klassisk musik till pop-, rock- och folkmusik. Att arrangera musik är något som ligger Kowalska varmt om hjärtat och genom åren har det fått en speciell betydelse i hennes liv inte minst i Lute Duo som hon har tillsammans med lutenisten Anton Birula. Anna undervisar i luta vid The Felix Nowowiejski Music Academy i den vackra kulturstaden Bydgoszcz, Polen.

Läs mer om Anna på Lute Duos hemsida–>


Enskild undervisning 

Som alltid kan alla deltagare få minst en enskild lektion per dag under festivalen. Alla nivåer välkomnas! Samtliga inbjudna artister som kommer att erbjuda enskild undervisning i…

…gitarr: Elena Cásoli, Georg Gulyás, Johan Löfving, Eric Lammers, Johan Abrahamsson, Anders Vegborn och Bo Hansson.

…luta: Suzanne Persson, Dohyo Sol och Roland Hogman.

(Klicka på de färgmarkerade namnen för att komma till respektive artists hemsida!)

Elena Cásoli

Presenterar mångfasetterade aspekter på instrumentet gitarr och dess musik. Hon trakterar förutom klassisk gitarr även elgitarr och luta och spelar den “klassiska” gitarr-repertoaren såväl som ny experimentell musik. Elena Càsoli har under många år varit aktiv på den internationella musikscenen, både som solist och tillsammans med orkestrar eller ensembler, t.ex Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Modern Frankfurt och Camerata Bern. Hon har åtskilliga CD inspelningar bakom sig och 2009 gjordes en porträtt DVD om henne, “Le corde di Elena”. Sedan 2002 är hon professor i gitarr och interpretation av ny musik vid High School of Performing Arts i Bern.

Bo Hansson

undervisar i klassisk gitarr, bruksgitarr, kammarmusik och sång&instrumentalensemble vid Södra Latins spetsutbildning i musik i Stockholm. Södra Latin har genom åren ”levererat” ett mycket stort antal gitarrister till högre musikutbildningar i Sverige och utomlands och många av dagens aktiva gitarrister/pedagoger har studerat för Bo på Södra Latin. Förutom att vara gitarrist och pedagog är Bo Hansson också verksam som tonsättare och arrangör. Bo är representerad, såväl som gitarrist som tonsättare, på ett flertal skiv- och radioinspelningar. Han är medlem i Lammers&Hansson guitarduo.

Eric Lammers

Uppväxt i Holland och är utbildad vid Musikhögskolan i Utrecht samt The Royal Northern College of Music i Manchester. Sistnämnda på uppmaning av The British Council i Amsterdam för att specialisera sig hos Prof. Gordon Crosskey. Han har som solist, framträtt på de stora internationella musikcentra i Västeuropa. Även som musikpedagog är han mycket efterfrågad och uppskattad. Eric har släppt en CD med spansk gitarrmusik. Eric Lammers undervisar i gitarr och teori på Oskarshamns folkhögskola. Han är medlem i Lammers&Hansson guitarduo.

Johan Löfving

tillhör en ny spännande generation musiker, lika hemmastadda i barockens improvisationer som i traditionell repertoar och nutida samarbeten. Efter studier vid Södra Latins Gymnasium fortsatte han till London och Salzburg vilket resulterade i en rad priser och utmärkelser. Sedan dess har Johan etablerat sig som både solist och kammarmusiker på den internationella konsertscenen och framträtt i bl.a. Wigmore Hall, Kings Place, Sage Gateshead och Konzertsaal der Wiener Sängerknaben MuTh. Förutom de många festivaler han gästat kan även nämnas radioinspelningar för b.la BBC Radio 3 & 4 samt Sveriges Radio P2.

Anders Vegborn

Studerade klassisk gitarr vid Musikhögskolan Ingesund, och erhöll där examen 1984. Jämte sin tjänst som gitarrpedagog vid Borås Kulturskola har Anders varit knuten till Borås Stadsteater, där han som musiker medverkat i flera uppsättningar. Han har varit vice ordförande i SGLS och har arbetat med Gitarrfestivalen sedan 1985. Anders har genom åren kombinerat solokonserter med annan underhållning; storband, dans– och tradjazzband, samt mindre ensembler med lyrik– och visartister.

Roland Hogman (luta)

Lutenist och lärare vid KMH i Stockholm i tidig musik. Roland ansvarar för undervisningen i luta och barockgitarr på Svenska gitarr- och lutafestivalen. Lutagruppen är öppen för alla som vill spela renässans- och barockluta, barockgitarr, lutmusik på modern gitarr eller altgitarr. Lutagruppen vänder sig till intresserade på alla nivåer.

Du som inte har spelat luta förut är välkommen till nybörjarkursen i luta där du får lära dig grunderna i lutaspel, som anslagsteknik, fingersättning och tabulaturläsning. Nybörjarkursen fungerar också för dig som vill spela lutamusik efter tabulatur på modern gitarr eller altgitarr. För mera info om lutakursen kontakta Roland Hogman på tel 08-86 67 36 eller e-post: sekreterare@sgls.nu

Suzanne Persson (luta)

Suzanne Persson (luta/teorb) arbetar numera som rektor vid musikskolan i Österåker. Hon har gitarrpedagogexamen från SMI, Masterexamen i luta från Aaron Copland School of Music, N.Y.  och har studerat barockinterpretation vid Malmö Musikhögskola. Suzanne har gett konserter och medverkat i operaproduktioner i över 20 länder och spelar de flesta historiska knäppinstrumenten. Att arbeta med sångare och instrumentalister ligger henne varmt om hjärtat och de senaste tio åren har hon varit musikalisk ledare för barockoperaproduktioner och konserter samt medverkat i CD-inspelningar. Du som har ett särskilt intresse av att spela med sångare eller instrumentalister, både efter tabulatur och besiffrad bas är välkommen.


Ensemble

Christopher Fossto

Christopher Fossto kommer att hålla i gitarrorkestern och ansvara för ensemblespelet. Det finns mycket goda möjligheter att spela i ensemble under festivalen och vi hoppas att många anmäler sig till gitarrorkestern! Kom ihåg att du kan välja instrument i orkestern när du gör din anmälan!

Christopher har studerat för några av de stora svenska gitarrhjältarna i modern tid. Han började sin utbildning för Holländska/Svenska gitarrmaestron Eric Lammers, fortsatte på Birka folkhögskola för Anders Gustafsson och sedan för Gunnar Spjuth på musikhögskolan i Malmö där han erhöll ”degree of Master of Arts”. På den senare gjordes också fördjupningar i sydamerikansk stil och elgitarr för Mats Andersson och som gitarrarrangör för den legendariske Börje Sandqvist. Christopher har också studerat för Antonio Duro i Sevilla (spanien). Christopher har Masterutbildning som dirigent där han undervisades av några av de mest renomerade Svenska dirigenterna: Patrik Andersson (director musices vid Odeum, Lunds universitet), Mats Pålsson och Lena Ekman-Frisk (kördirigering). Christopher har även hållit masterclass för Neil Thomson, Christoffer Wolander och Mika Eichenholtz. För tillfället arbetar Christopher som gitarrpedagog i Staffanstorp och frilansar med ett brett utbud av ensembler i södra Sverige.

Läs mer om Christopher på hans hemsida–>


Flamenco

Afra Rubino

Afra Rubino har turnerat i Spanien och undervisat i flamenco vid renommerade flamencoskolan Fundación Cristina Heeren i Sevilla. Numera bor hon i Göteborg och är aktiv som frilansande gitarrist i flertalet projekt som även sträcker sig utöver flamencon. Rubino har lång erfarenhet i att undervisa och är flitigt anställd för att ge workshops och kurser vid gitarrfestivaler och skolor. Alla nivåer välkomnas och undervisningen sker i grupp. Eventuellt delas grupper in om förkunskaperna skiljer sig avsevärt.


Musikteori/Arrangering

Viktor Ritchey

Nytt för i år! Vill du lära dig om hur musiken faktiskt fungerar? Här får du möjligheten att förstå hur musiken hänger ihop och hur du kan involvera musikteori i ditt musicerande. Viktor Ritchey håller i denna spännande nya kurs som kommer att bestå av fyra lektionstillfällen under festivalveckan. Varje musikteoretiskt moment kommer att grundas i en praktisk och kreativ uppgift till nästa lektionstillfälle som då diskuteras och luftas med resterande kursdeltagare.

Obs! Notkunskaper krävs!

Läs mer om Viktor på hans hemsida–>


Viskomp

Robert Robertsson

Robert Robertsson håller i den populära kursen där viskomp är i fokus. Robert har en bakgrund som popmusiker, trubadur och kammarmusiker. Dessutom aktiv i körlivet som ledare, tonsättare och korist. Årets kurs har tonsatta dikter av Nils Ferlin som tema. Förutom sång och gitarr blir det kvartettarrangemang och kanske något solostycke. Sångare, melodispelare och basister är välkomna. Ladda gärna ner ”I Folkviseton” i PDF genom att klicka på länken nedan:

Ladda ner ”I Folkviseton” i PDF

Läs mer om Robert på hans hemsida–>


Anmäl dig till Gitarr- och Lutafestivalen!