Gör yoga varje morgon – bli en bättre gitarrist!

Gör yoga varje morgon – bli en bättre gitarrist!

Kan yoga göra dig till en bättre gitarrist? Ja, i alla fall om vi får tro Göran Engdahl. Här är hans text publicerad tidigare i tidskriften Gitarr & Luta.

Text: Göran Engdahl

För mig var årets upplaga av Gitarr- & Lutafestivalen min andra upple­velse av att få tillbringa en hel vecka tillsammans med hängivna gitarrister. Kombinationen vacker miljö, inspi­rerande och positiva människor och fantastiska lärare gör att jag redan längtar till nästa års akademi. Eftersom jag under året som gått precis avslutat min yogalärarutbild­ning, passade jag i år på att leda yoga på morgnarna innan gitarrspelandet kommit igång. Vi var ett gäng på 5­6 yogasugna gitarrister som träffades i skolans konsert­sal. Scenen passade perfekt för mig att leda passen ifrån.

Kundalini-yoga ger gitarrister balans

Det finns många olika varianter av yoga och den sort som jag fastnat för är kundaliniyoga – en form som syftar till fullständig närvaro och balans mellan kropp och själ: precis det en gitarrist behöver för att kunna uttrycka sig musi­kaliskt. Utöver en sådan inverkan på det musikaliska ger yogan också rent kropps­liga effekter, och det behövs. Att dagligen under flera timmar sitta med gitarren i knäet är påfrestande för armar, axlar, nacke och rygg m.m. I många fall kan detta ge svåra smärtor och problem med att kunna öva tillräckligt för att nå den önskade tekniska nivån.
Yogan med sina många ställningar stärker och mjukar upp alla kroppsdelar. Dessutom tränar den upp förmågan till uthållighet i att inta olika kroppsställningar. Det här innebär att förmågan att under en längre tid befinna sig i ställningen att sitta och spela klassisk gitarr förbättras. Därför valde jag under festivalveckan ett pass som syftade till att stärka just rygg, nacke och axlar.
Eftersom ett fullständigt pass tar cirka en och halv timme, kortade jag ner passen till en timme, och det fungerade utmärkt. Här följer en kort sammanfatt­ning av hur ett pass kan se ut. Det första som görs är en så kallad intoning. Den består i att mentalt förbinda sig med yogans flertusenåriga kunskapsbank genom att recitera ett mantra med inne­ börden:
Jag bugar mig för visdomen hos gångna tiders alla yogis.
Därefter sker uppvärmning, som för nybörjare ofta består av andningsövningar. Sedan börjar det egentliga passet, som är en kombination av övningar eller ställningar, vilka är avsedda att ge en viss effekt. Det kan t.ex. vara motstånds­ kraft mot sjukdomar, bättre funktion hos njurar och binjurar eller ett friskt tarmsystem. Det finns ett stort antal sådana uppsättningar, eller så kallade krior. Dessa kan liknas vid maträtter där de olika delövningarna eller ställningarna är ingredienserna.

Gitarrspel till avslappningsövningarna

Efter krian ingår en lite längre vila, som till en början guidas av läraren. Denna är viktig för att ge fullgod effekt av passet. Till vilan kan ingå musik, som i våra pass utgjordes av mitt gitarrspel. Det finns förövrigt ett mycket stort utbud av lämplig yogamusik på Youtube och Spotify.
I samband med det efterföljande uppvaknandet görs bl.a. sträckövningar. Efter den så kallade långa vilan återstår att göra en yogameditation. Det finns många olika sådana att välja bland och alla har en specifik effekt. Meditationen vi gjorde heter Lugna hjärtats meditation. För en gitarrist kan en sådan vara lämplig innan ett scenframträdande. Sedan avslutas passet genom att tre gånger recitera ett mantra som betyder:
Jag är sann – sanning är min identitet
och det betyder att jag bejakar min exis­tens och mitt berättigande att utan villkor existera i världen precis som den jag är. Vid nästa års Gitarr- & Lutafestival planerar jag att fortsätta med morgonyogan. Inte bara därför att den ger bättre hälsa kroppsligt och mentalt, utan därför att den också ger förmåga till koncentration och mental närvaro och bättre samspel mellan kropp, tanke och känsla, dvs. exakt det en musiker och gitarrist behöver. För alla som redan nu vill veta mer om yoga finns mycket information att hämta från nätet, t.ex. Wikipedia, Kundalini Yogacenter eller Yoga Tech.